Från Kwai till Kokkola

I det andra avsnittet av radiodokumentären Sävelaskelmerkkejä som sänds i YLE Radio 1 14.7.2020 kl. 11 intervjuas jag bl.a. om hejarklackskultur. Men Tatu Tamminen och jag diskuterar också äldre marscher och inte minst GBK:s användning av marschmusiken från filmen Bron över floden Kwai. Jag skrev ett längre blogginlägg om GBK år 2014 som jag nu passar på att reblogga.

Om någon är intresserad av att läsa mer om hejarklackskultur så kan man läsa t.ex. Idrottsevenemangens ljudlandskap och den ideale ljudskaparen (Musiikin Suunta 3/2018) eller The cultural practice of localising mediated sports music (Etnomusikologian vuosikirja 2016). Den senare är en del av min doktorsavhandling.

Musik, sport & allt där emellan

Förra veckan hade jag äran att besöka grannstaden Karleby två gånger. I normala fall när jag rör mig mot staden i norr brukar jag ta del av något i världsklass; endera Mellersta Österbottens Kammarorkesters konserter eller Kokkolan Tiikerits volleybollmatcher. Det är sällan man vallfärdar från Jakobstad för att se på fotboll till Karleby men förra veckans resor var båda faktiskt fotbollsrelaterade. Eftersom jag redan tidigare skrev ett inlägg och KPV och dess humppa är det väl mer än rättvist att jag uppmärksammar GBK också.

Som jag skrev i en tidigare text har KPV-humppa spelats på KPV:s matcher sedan 1969/70. Gamlakarleby Bollklubb grundad 1924 må inte ha någon egen gammal, “klassisk” kampsång men man har faktiskt spelat ett och samma musikstycke i samband med lagets inmarsch sedan åtminstone 1958. Vilken musikstycke då? Jo, “Bron över floden Kwai”, givetvis. Det vet väl alla GBK:are, eller?

Melodin som visslas i detta världesberömda filmklipp…

View original post 678 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s