Dagens ungdom

[Kolumn publicerad i Österbottens Tidning 23.2.2014]

Dagens ungdom

När man kommer upp i en viss ålder hör det väl till att man ska börja sucka och stöna åt dagens ungdom. Är det inte kläderna så är det musiken. En sak som man ”anklagar” dagens ungdom för är att vara s.k. digital natives. Med det menar man att det finns en generation som är födda med internet och datorer medan äldre är digital immigrants, dvs. har växt upp innan datorer fanns i var mans hem.

Själv är jag då en immigrant som precis som många andra födda alldeles i slutet av 70-talet hade en Commodore 64 som min första dator. Det betyder att jag har kopierat spel med dubbeldäckare (det fick man väl?), skruvat tonhuvud, tjafsat om vilket ”turbo” som är bäst samt irriterats över syntax error när den egenprogrammerade Basic-koden inte stämde. Disketter i olika format blev så småningom bekant liksom ”bluescreens” och annat kreativt strul som hörde till när Windows var ungt. Vilka minnen. Jag kunde fortsätta namedroppingen åt mina generationsfränder hur länge som helst.

Vart är det jag vill komma? Jo, dagens ungdom, tonåringar och barn, bor i princip online och vi gamyler tittar förnöjsamt på. Vi prisar tonåringar tekniska kunskaper trots att många av dem googlar www-adresser och egentligen inte visar annat än att de kan hantera en webbläsare. – De är ju infödda, säger förståsigpåarna. – Se så bra junior kan svepa sig fram till Buu-klubben online. Bra, men sen då? Jag har börjat stöta på infödingarna lite här och var och på många olika utbildningsnivåer. Det som har förbluffat är bristerna i grundläggande IT-kunskaper, framförallt i ordbehandlingsprogram samt oförmågan att sakligt kunna kommunicera per e-post. Oftast är det störtomöjligt att ens få svar vilket får mig att dra slutsatsen att man inte kan hantera multitaskandet mellan olika modaliteter och inte förstår att det digitala faktiskt också är IRL trots att datorn, telefonen eller paddan har en off-knapp.

Det digitala är nog mer än Google, Facebook, YouTube, Kik, WhatsApp, förmågan att kunna ladda upp en selfie på Instagram eller ställa frågor på Ask.fm (som ju praktiskt taget inbjuder till nätmobbning). Jag är övertygad om att det inte finns någon som är digital inföding, man måste lära sig oberoende av när man är född. Människan har inte blivit smartare bara för att den har omgärdat sig med teknik. Frågan är om vi inte har blivit sämre på att använda den kreativt och ansvarsfullt och nöjer oss med surf och spel. Dagens kreativa strul är en sprucken skärm eller att få pappa att köpa en högaffel till Farmville.

Häromdagen läste jag i ÖT att surfplattor kommer att kosta under 50€ och ”de är tillräckligt bra för surfning och spel som Angry Birds”. Själv minns jag inte längre vad Donkey Kong (Game & Watch) kostade men månne inte det var något motsvarande.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s